Matthäus Passion | J.S. Bach | Vught en Uden


Op zaterdag 8 april 2017 vond in samenwerking met het Lambertuspodium de inmiddels traditie geworden uitvoering van Matthäus Passion in Vught plaats. In een gevulde en sfeervolle Lambertuskerk werd een wederom een bijzondere avond. Als solisten traden op Catherine Hawkins (sopraan), Kathelijn van Dongen (sopraan), Daniëlla Buijck (alt), Harald Quaaden (Evangelist), Erik Bomers (tenor), Karel Barten (Christus) en Hessel Vredeveldt (bas). In aanloop naar deze uitvoering heeft Projectkoor Brabant op vrijdag 7 april 2017 een openbaar toegankelijke try-out van de Matthäus Passion verzorgd. Solisten en koor waren informeel gekleed, nagenoeg het gehele werk werd gezongen, met tussendoor een toelichting op de gezongen stukken door dirigent Lex Wiersma. Een mooie gelegenheid voor het publiek om (nader) kennis te maken met dit meesterwerk! Getuige de grote opkomst en de enthousiaste reacties van het publiek een geslaagd experiment en daarom bij volgende uitvoeringen zeker voor herhaling vatbaar.

Op woensdag 5 april 2017 heeft Projectkoor Brabant op het Maurick College in Vught een verkorte uitvoering van de Matthäus Passion verzorgd voor leerlingen uit havo 4 en vwo 4. Het doel was, zoals dirigent Lex Wiersma het verwoordt, 'De jeugd kennis laten maken met een levend deel van ons cultureel erfgoed. Een werk dat kan verbinden. Het lijdensverhaal gaat over medeleven met elkaar. Over geweldloosheid en respect. Maar ook houdt het de mens een spiegel voor en laat het ons haarscherp onze zwakke (slechte) kant zien, terwijl wij ook verbondenheid voelen met de lijdende persoon. Dit werk overstijgt religie en culturele diversiteit en weet de luisteraar in het dieps van zijn of haar emotie te raken en zet telkens weer aan tot zelfreflectie en bezinning, iets dat onze tijd maar al te goed kan gebruiken'.

 

Op zondag 9 april 2017 is de Matthäus Passion uitgevoerd in de Kruisherenkapel in Uden. Ook daar werd Bachs meesterwerk gebracht in een relatief kleine bezetting. De uitvoering was, in de woorden van dirigent Lex Wiersma, zoals Bach het bedoeld heeft; sober, maar hoog dramatisch. Als solisten traden op Catherine Hawkins (sopraan), Kathelijn van Dongen (sopraan), Daniëlla Buijck (alt), Harald Quaaden (Evangelist), Erik Bomers (tenor), Karel Barten (Christus) en Andrew Hopper (bas). Bij alle uitvoeringen werd Projectkoor Brabant muziek begeleid door instrumentalisten van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest.

 


 Weihnachtsoratorium | J.S. Bach | Vught


Op zaterdag 16 december 2017 heeft Projectkoor Brabant voor het vierde jaar op rij het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach utigevoerd in de Lambertuskerk in Vught. Traditiegetrouw werd het gehele werk uitgevoerd, dus alle zes cantates. 

Onder leiding van dirigent Lex Wiersma en met medewerking van Catherine Hawkins (sopraan), Anita Dur (alt), Erik Bomers (tenor) en Hessel Vredeveldt (bas) en met muzikale begeleiding door instrumentalisten van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest heeft het koor opnieuw een mooie uitvoering neergezet.