Lex Wiersma


Dirigent Lex Wiersma (1966) studeerde aanvankelijk piano- en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Later verruilde hij deze opleiding voor orkest- en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Joop van Zon, waar hij in 1994 zijn studie afrondde. Hij werkte als begeleider mee bij het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch en was als assistent-dirigent verbonden aan de Vlaamse Opera. 

Lex Wiersma is vaste dirigent van de Bredase Opera en de Tilburgse Opera alsmede van Kwaliteitskoor Karakter uit Boekel en Mix of Music uit Ravenstein. Verder is hij oprichter en dirigent van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest, dat gespecialiseerd is in symfonische begeleidingen. In de loop der jaren heeft hij met deze koren en dit orkest vele uitvoeringen gedirigeerd, variërend van opera tot missen en andere klassieke werken.

Met Projectkoor Brabant wil hij vanuit de operatraditie de Grote Klassieke Werken brengen. Zo heeft hij met Projectkoor Brabant uitvoeringen verzorgd van het Requiem van Mozart en Messiah van Händel alsmede van het Weihnachtsoratorium, de Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach. Ook de uitvoering van de Hohe Messe en Magnificat van Bach stonden op het programma, evenals Gloria van Vivaldi en delen uit werken van Monteverdi.